Festiwal Serów w Sandomierzu - trasa 729

W drodze na rynek, Tadeusz Walkowicz
Miniaturowa mapa z zaznaczeniem

Sandomierz to jedno z najstarszych, najpiękniejszych i najważniejszych historycznie miast Polski. Ratusz - zbudowany w XIV w., rozbudowany w XVI w., jeden z najpiękniejszych ratuszy renesansowych w Polsce.

Wybraliśmy się na Festiwal Serów. Blisko 40 producentów sera z całego kraju i zagranicy zaprezentowało swoje wyroby podczas III Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu, który odbył się na Rynku Starego Miasta. Po raz pierwszy w tym roku obok serowarów organizatorzy zaprosili do nadwiślańskiego grodu także polskich winiarzy, można było skosztować także niepasteryzowanych, specjalnie uwarzonych na festiwal piw. Na sandomierskim rynku pojawiły się stoiska z ponad 150 rodzajami sera – od klasycznych serów z Austrii, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskich serach kozich, owczych, pleśniowych, podpuszczkowych czy chociażby twarogach kończąc. Niemalże przy każdym stoisku odbywała się smakowita degustacja prezentowanych wyrobów mleczarskich. Niewątpliwie swoim niebywałym smakiem i różnorodnością zachwycały sery Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Długo dojrzewające sery, pod marką „Old Poland”: Bursztyn, Szafir, Rubin, Grand Gouda według ekspertów stanowią alternatywę do wspaniałych, wyżej wspomnianych serów z Włoch, Francji oraz Austrii. Stałym punktem festiwalu jest konkurs na najlepszy polski ser. Jury spośród zgłoszonych do konkursu serów przyznało następujące nagrody:

Rycerze w gmachu poczty, Tadeusz Walkowicz
Rycerze w gmachu poczty, Tadeusz Walkowicz

- Nagrodę główną – Najlepszy polski ser „Grand Prix 2013” otrzymał Wojciech Komperda za Oscypek,
- Pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych otrzymali Lucyna i Sylwester Wańczykowie za Kamyk Sudecki,

- Pierwsze miejsce w kategorii serów wędzonych otrzymał Wojciech Komperda za Oscypek,
- Pierwsze miejsce w kategorii serów długo dojrzewających otrzymało Ranczo Frontiera za Ser Owczy Blue i Ser Dżersejowy Blue. Jury przyznało również wyróżnienie specjalne dla JSM Jędrzejów za masło.

Rynek, Tadeusz Walkowicz
Rynek, Tadeusz Walkowicz

Pawilony wystawiennicze, Tadeusz Walkowicz
Zabudowa rynku, Tadeusz Walkowicz
Zabudowa rynku, Tadeusz Walkowicz
Zabudowa rynku, Tadeusz Walkowicz
Ratusz, Tadeusz Walkowicz
Sery z Austrii, Tadeusz Walkowicz
Pododa nie dopisała, Tadeusz Walkowicz
Pieczywo z Wilna, Tadeusz Walkowicz
Stragany, Tadeusz Walkowicz
Zabudowa rynku, Tadeusz Walkowicz
Zabudowa rynku, Tadeusz Walkowicz
Stragany, Tadeusz Walkowicz
Na rynku, Tadeusz Walkowicz
Na rynku, Tadeusz Walkowicz
Wychodzimy z rynku, Tadeusz Walkowicz
Avatar użytkownika Tadeusz Walkowicz
Tadeusz Walkowicz
Komentarze 0
2013-06-01
Moje inne podróże

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Wycieczka na mapie

Zwiedzone atrakcje

Zaczarowane Podróże - dawniej podroze.polskieszlaki.pl
Copyright 2005-2024