Festiwal Serów w Sandomierzu - trasa 729

Sandomierz to jedno z najstarszych, najpiękniejszych i najważniejszych historycznie miast Polski. Ratusz - zbudowany w XIV w., rozbudowany w XVI w., jeden z najpiękniejszych ratuszy renesansowych w Polsce.
Wybraliśmy się na Festiwal Serów. Blisko 40 producentów sera z całego kraju i zagranicy zaprezentowało swoje wyroby podczas III Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu, który odbył się na Rynku Starego Miasta. Po raz pierwszy w tym roku obok serowarów organizatorzy zaprosili do nadwiślańskiego grodu także polskich winiarzy, można było skosztować także niepasteryzowanych, specjalnie uwarzonych na festiwal piw. Na sandomierskim rynku pojawiły się stoiska z ponad 150 rodzajami sera – od klasycznych serów z Austrii, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskich serach kozich, owczych, pleśniowych, podpuszczkowych czy chociażby twarogach kończąc. Niemalże przy każdym stoisku odbywała się smakowita degustacja prezentowanych wyrobów mleczarskich. Niewątpliwie swoim niebywałym smakiem i różnorodnością zachwycały sery Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Długo dojrzewające sery, pod marką „Old Poland”: Bursztyn, Szafir, Rubin, Grand Gouda według ekspertów stanowią alternatywę do wspaniałych, wyżej wspomnianych serów z Włoch, Francji oraz Austrii. Stałym punktem festiwalu jest konkurs na najlepszy polski ser. Jury spośród zgłoszonych do konkursu serów przyznało następujące nagrody:

- Nagrodę główną – Najlepszy polski ser „Grand Prix 2013” otrzymał Wojciech Komperda za Oscypek,
- Pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych otrzymali Lucyna i Sylwester Wańczykowie za Kamyk Sudecki,
- Pierwsze miejsce w kategorii serów wędzonych otrzymał Wojciech Komperda za Oscypek,
- Pierwsze miejsce w kategorii serów długo dojrzewających otrzymało Ranczo Frontiera za Ser Owczy Blue i Ser Dżersejowy Blue. Jury przyznało również wyróżnienie specjalne dla JSM Jędrzejów za masło.
